Äidin herkkuhillo ompuista

Äidin herkkuhillo ompuista


Viikonlopun omppusaalis mökiltä oli sen verran runsas, että päätin ruveta säilöntähommiin. Koska pakastin pursuaa jo mustikoita, mansikoita, vadelmia ja omenasosetta, oli aika ryhtyä hillon keittoon. Sen verran käteväksi ja helpoksi olen jo aikaisemmin todennut hillon valmistuksen pektiiniä sisältävällä ja hyytymisen varmistavalla hillosokerilla, etten edes harkinnut hillon keittelemistä ”tavallisella” sokerilla. Hillo-marmeladisokeria en ollut aikaisemmin kokeillut, joten päätinpä rohkeasti tarttua haasteeseen. Kesän aikana oli sopivasti kaapin perälle kerääntynyt myös muutama tyhjä hillo- ja pilttipurkki, joten ei kun hommiin.

Noudatin pakkauksen marjahillon-ohjetta hieman soveltaen, koska minulla oli omenoita. Kuorin, poistin siemenkodat ja pilkoin omenat. Keittoaikaa jouduin myös pidentämään, jotta omenat pehmenivät ja hieman soseutuivat.

Hillopurkit pesin huolellisesti ja täytin varovasti kiehuvalla vedellä. Purkkien on ehdottomasti oltava puhtaita, jotta bakteerit eivät pääse elämään ja lisääntymään hillon seassa. Vanha kansa liottaa lasipurkkeja 8-10 tuntia kylmässä vedessä, joko ennen tai jälkeen pesun. Liotuksen aikana mikrobien itiöt saadaan aktivoitumaan ja ne tuhoutuvat, kun lasipurkit vielä kuumennetaan ennen täyttämistä. Minä en tähän rumbaan ruvennut vaan luotin huolelliseen pesuun ja entisaikoja tehokkaampaan kylmäsäilytykseen jääkaapissa. Ennen täyttöä kuivasin kuumat tölkit ja kiehautin kannet. Täytin purkit piripintaan ja suljin kuumana. Jääkaappiin nostin hillopurkit seuraavana aamuna, niiden jäähdyttyä. Vinkki: Jos haluaa varmistua hillon säilyvyydestä voi purkeissa pyöräyttää muutaman tipan nestemäistä säilöntäainetta (esim. Atamon) ennen täyttöä.

Ja aamupuuron kanssa hilloa oli myös pakko heti maistaa. Sain aikaan onnistuneen omenahillon, jonka rakenne on kiinteä ja muistuttaa enemmän marmeladia kuin hilloa. Seassa on mukavia omppupalasattumia. Lapset nimesivät hillon jo ”äidin herkkuhilloksi”, joten taisin onnistua.

IMG_0680Äidin herkku(omppu)hillo

1 kg omppupaloja kuorittuna

1/2 dl vettä

1 pkt Hillo-marmeladisokeria (Dansukker, 330 g)

Kuumenna omenapalat ja vesi  kattilassa. Lisää sokeri. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä vähintään 15 minuuttia, jotta omenat pehmenevät ja soseutuvat hieman. Kuori mahdollinen vaahto pois hillon pinnalta. Kaada hillo kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin. Sulje kuumana. Säilytä viileässä.

Hygieniapassi.fi blogin vinkki: Käytä säilöntään aina vain ensiluokkaisia raaka-aineita, sillä jo siten voit estää säilykkeen homehtumisen tai käymisen.

Elisa Johansson

+ Ei kommentteja

Lisää kommentti