5 vinkkiä – näin vältät ruokamyrkytyksen loman aikana

5 vinkkiä – näin vältät ruokamyrkytyksen loman aikana


Ihana loma, eksoottinen keittiö ja uudet makuelämykset – mikä voisi mennä pieleen? Paitsi, jos ruokamyrkytys iskee. Tällä viikolla jaamme vinkkejä miten suojautua ruokamyrkytykseltä ja viettää onnistunut loma.

1.Puhdas vesi

Juomavesi on tärkein ja välttämätön tarve lomamatkalla. Epäpuhtaassa vedessä piilee kuitenkin suuri ruokamyrkytyksen riski, minkä vuoksi on järkevää juoda ainoastaan pullotettua tai suodattamalla puhdistettua vettä. Monessa kohteessa paikalliset asukkaat voivat juoda hanavettä, mutta eri bakteerikannoista johtuen turistin on syytä välttää sitä.

Ruokaa laittaessa voi kuitenkin hanavettä käyttää, jos vaan keittää veden ennen sen käyttöä. Myös kasvikset ja hedelmät on syytä huuhtoa keitetyllä tai pullovedellä. Jääpaloja on hyvä välttää kokonaan, sillä ne ovat tehty yleisimmin hanavedestä.

Ruccola Leaves And Cherry Tomatoes http://barnimages.com/

 

2.Kypsän ruoan syönti

Bakteerit ja suurin osa viruksista häviävät, kun ruokaa kuumennetaan huolellisesti yli 70 asteessa. Varmin tapa pienentää riskiä on valitsemalla täysin kypsennettyjä ja kuumia ruokia. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että jos ruokaa ei voi kuoria, ei sitä voi syödä kypsymättömänä. Meren antimia, kuten kalaa, simpukoita tai ostereita on hyvä välttää varmuuden vuoksi. Oletko kuitenkin sushin ystävä? Itse olen nauttinut susheja huoletta ulkomailla, valitsemalla kalan sijaan kasvisvaihtoehtoja.

3.Kylmässä säilytettävät ruoat

Maitotuotteissa, kuten jäätelössä kylmäketjun katkeaminen tai liian lämmin säilytystila aiheuttavat suuren ruokamyrkytysriskin. Sen vuoksi on järkevää välttää katukojuja jos mahdollista. Myös majoneesipohjaiset kastikkeet ja salaatit pilaantuvat helposti. Tästä huolimatta useat ravintolat säilyttävät majoneesikastikkeita huoneenlämmössä. Lisukkeeksi onkin hyvä valita majoneesin sijaan huoneenlämpöä kestävät ketsuppi tai öljy.

ice-cream-cone-1274894_1920

 

4.Käsihygienia

Ruoan ja veden puhtauden sekä oikean säilytyksen lisäksi on huolehdittava käsihygieniasta. Käsien mukana kulkeutuu paljon bakteereja eri pinnoilta suoraan suuhun, silmiin tai nenän limakalvoille. Paras tapa puhtauden ylläpitämiseen on pestä kädet huolellisesti puhtaalla vedellä ja saippualla. Pesun jälkeen kädet on kuivattava hyvin ja mieluiten uudella käsipyyhkeellä. Reissussa ei aina ole saatavilla käsienpesumahdollisuutta, jolloin käsiendesifiointigeeli auttaa tappamaan pöpöt. Erityisesti ruokaa tehdessä ja syödessä on huolehdittava hygieniasta.

 

Iskikö ruokamyrkytys kuitenkin? Sen varalta on hyvä pakata mukaan oma pieni matka-apteekki, sisältäen maitohappobakteereja ja apteekista saatavaa ripulilääkettä. Niiden lisäksi on pidettävä huolta nestetasapainosta ja levätä tarpeeksi.

 

Seuraavassa osassa, keskitytään miten parantaa vastustuskykyä ja vähentää ruokamyrkytysriskiä kotimaassa.

 

Lähteet: terveyskirjasto.fi, tohtori.fi, oireet.fi, anna.fi

Kuvat: picjumbo, Barn Images, PIXABAY, unsplash.com

Kirjoittanut: Kirsikka Jaakola/Osaamistehdas Oy

+ Ei kommentteja

Lisää kommentti