Hyvä, paha Ravintolapäivä

Hyvä, paha Ravintolapäivä


Tulevan viikonlopun ehdoton menovinkki on Ravintolapäivä lauantaina, 16.05.

Ravintolapäivä on

”ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita päivän ajaksi. Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla. Tapahtumaa koordinoi joukko vapaaehtoisia yksityishenkilöitä, jotka myös ylläpitävät tätä sivustoa. Ravintoloitsijana olet itse vastuussa kaikesta ravintolan pitämiseen liittyvästä toiminnasta sekä oman ravintolapäiväsi onnistumisesta.” (Restaurant day.)

Parasta tapahtumassa on se, että se liittyy ruokaan, siihen voi osallistua hyvällä tuurilla jopa omassa kotikorttelissa ja että kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan ja tarjoilla perinteisin mummon reseptein valmistettuja herkkuja.

Huonointa tapahtumassa voi olla myös se, että kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan ja tarjoilla perinteisin mummon reseptein valmistettuja herkkuja.

Elintarvikkeille on määritelty tietynlaiset käsittelyyn, säilöntään ja valmistukseen liittyvät suositukset ja ohjeistukset. Näitä ei ole luotu ilman syytä, vaan eri tuotteiden säilyvyyttä on testattu ja kokemuksen kautta opittu jo pitkän aikaa. Tällä viikolla otsikoissa ollut ulkomaalaisten marjojen kuumentamisen suositus ei ole myöskään olemassa muuten vain, vaan kokemuksen kautta on opittu, että riski taudinaiheuttajista on olemassa.

”Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi epäillään Hepatiitti A-virusta tarttuneen pakastemarjojen välityksellä talvella ja keväällä 2013.” (Evira)

Mitä jos seuraavat asiat otettaisiin huomioon Ravintolapäivänä asiantuntijoiden (vakavasti otettavina) neuvoina eikä ikävinä sääntöinä? Ikävää seuraavissa asioissa ovat vain seuraukset, mikäli asioita jätetään ottamatta huomioon.

shutterstock_258816887

Käytä tuotteita käsiteltäessä kertakäyttöhanskoja.

Vinkkejä Ravintolapäivän ravintoloitsijalle

 • Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta ja käytä kertakäyttökäsineitä.
  • Kertakäyttökäsineiden ensisijainen tarkoitus on suojata elintarvikkeita käsien mikrobeilta, ei käsiä elintarvikkeilta.
  • Muista vaihtaa käsineet aina kun olet koskenut muuta kuin puhdasta ruokaa tai kun vaihdat tuotetta, jota käsittelet.
  • Älä käsittele elintarvikkeita hanskoilla, joilla olet käsitellyt rahaa, niistänyt, käsitellyt roskia, tai mitään muuta kuin yhtä käsiteltävää elintarviketta.
 • Huolehdi tuotteiden oikeasta säilytyslämpötilasta.
  • Kuumana tarjoiltavan ruoan lämpötila tulisi olla tarjoilun ajan yli 60 astetta. Useimmat ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit eivät siedä yli 75 asteen lämpötilaa. Tarjoiluaika on korkeintaan neljä tuntia, minkä jälkeen tuotteet on hävitettävä.
  • Kylmäsäilytystä vaativat helposti pilaantuvat elintarvikkeet saavat olla tarjoilun aikana korkeintaan 12 asteisia. Tarjoiluaika on korkeintaan neljä tuntia, minkä jälkeen tuotteet on hävitettävä. Esimerkiksi Helsinkiin on luvattu lauantaiksi ylimmillään 13 astetta (Foreca 13.5.).
  • Varaa mukaasi helposti puhdistettava lämpömittari. Älä kokeile ruokien lämpötiloja sormillasi.
 • Suojaa elintarvikkeet. Käytä esimerkiksi kakkukupuja, läpinäkyviä kansia ja purkkeja. Suojaamattomiin tuotteisiin liittyviä riskejä ovat mm. roskia lennättävä tuuli, flunssainen asiakas ja tarjoilujen yli lentävä lokki..
 • Varaa jokaiselle tuotteelle omat astiat ja ottimet. Muista, että kypsille ja raa’oille tuotteille tulisi olla aina omat astiat ja ottimet. Kypsiin tuotteisiin leviää mikrobeja, mikäli niitä käsitellään samoilla välineillä kuin raakoja tuotteita.
 • Vaihda tai puhdista astiat helposti pilaantuvien tuotteiden täyttökertojen välissä.
 • Muista, että myös jää on helposti pilaantuva elintarvike.
 • Sijoita jätteet etäälle tarjottavista tuotteista.
 • Kirjaa näkyville, mikäli tuote sisältää allergiaa tai intoleranssia aiheuttavaa ainesosaa, esim. pähkinät, seesaminsiemenet, äyriäiset, maito ja laktoosi.

Hauskaa Ravintolapäivää!

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.

Toteutettu yhteistyössä Harjoittele.fi:n kanssa.

+ Ei kommentteja

Lisää kommentti