Joulusiivouksen aika

Joulusiivouksen aika


Kuusi yötä jouluun. Moni lapsi on jo varmasti aivan innoissaan eikä jaksaisi enää odotella jouluaattoa ja joulupukin tuloa! Joulukuu tuntuu vilahtavan niin nopeasti.

Onko sinun jouluaskareet ja joulusiivous jo tehty? On paljon miellyttävämpää ottaa joulu vastaan, kun koti on tip top kunnossa. Siivouksen voi aloittaa imuroimisesta. Imuroimisen kanssa kannattaa olla huolellinen ja siivota myös paikat, joita ei normaalisti imuroi. Lakanoita vaihtaessa kannattaa myös imuroida sänky. Myös isot ja paksut verhot kannattaa imuroida, koristetyynyjä unohtamatta.

Imuroimisen jälkeen lattiat ja hyllyt kannattaa pyyhkiä kostealla rätillä. Itse käytän raikkaalta tuoksuvaa Tolua tai muuta vastaava tasojen pyyhkimiseen. Parketti ja laminaattilattiat kannattaa pyyhkiä nihkeällä rätillä ja käyttää siihen tarkoitettua puhdistusainetta. Vessa ja suihkutilat kannattaa pestä niille tarkoitetuilla pesuaineilla, jotka irrottavat likaa ja kalkkia. Muistathan käyttää eri pesuvälineitä vessan ja lavuaarin puhdistamiseen.

Myös saunan lauteet on hyvä puhdistaa omilla pesuaineillaan. Osan voimakkaiden pesuaineiden kemikaaleista saattaa nousta höyryn mukana ja joutua hengitykseen. Tässä kannattaa olla tarkkana ja huuhtoa kunnolla! Puhtaassa ja raikkaassa saunassa jouluaaton sauna on entistä mukavampi!

Kun siivoukset on tehty, muista laittaa rätit pesuun ja mopit ilmavasti kuivumaan. Loppu tuuletus kruunaa asunnon raikkauden ja niin voi joulu saapua!


Seuraa Hygieniapassi.fi:n joulukalenteri 2015 -tapahtumaa päivittäin, niin näet miten jouluvalmistelut kannattaa oikeaoppisesti tehdä. Arvontaan on aikaa osallistua 1.12.–27.12.15 välisenä aikana vastaamalla väittämiin ja väittämien tilanteisiin oikein tai väärin. Vastanneiden kesken arvomme perhelipun Flamingo Spa Vesipuistoon ja VIISI KILOA SUKLAATA 30.12.2015! NAM! Hygienipassi.fi:n joulukalenterissa saat paljon vinkkejä omiin järjestelyihisi. Voit osallistua joulukalenterin kisaan oheisesta linkistä:https://www.facebook.com/events/890210164408195/ Joulukalenterin oikeat vastaukset julkaistaan joka viikon perjantaina Hygieniapassi.fi blogissa. Alla vielä Hygieniapassi.fi:n


Joulukalenteri 2015 vastaukset ajalta 12.12. – 17.12.15.

12.12. Tontut väittelevät Muorin kanssa. Tonttujen mielestä sokeri säilyy pitkään eikä se mene huonoksi, koska se on kuiva aine.

Vastaus: Oikein

Perustelu: Hyvin tiedetty tontut! Sokeri on kuivaa, joten siinä ei tapahdu mikrobien kasvua. Suolassa voi kuitenkin olla bakteerien, homeiden ja hiivojen itiöitä.

13.12. Joulupukki tietää, että savustettua kalaa ja mätiä pitää säilyttää 0 – + 3 asteessa.

Vastaus: Hyvä Joulupukki! Tuore kala ja mäti tulee säilyttää lähellä sulavan jään lämpötilaa 0…+3 Celsiusastetta. Eräät ruokamyrkytysbakteerit, joiden suhteen kalaa ja mätiä pidetään riskielintarvikkeena, pystyvät lisääntymään alle kolmessa asteessa.

14.12. Joulumuori on jättänyt marjat sulamaan yöksi pöydälle, jotta pikkutontut voivat syödä niitä aamupalaksi puuron kanssa.

Vastaus: Väärin

Perustelu:Joulumuori on toiminut väärin. Hänen olisi pitänyt laittaa marjat sulamaan jääkaappiin. Sulatettaessa ruokaa on huolehdittava siitä, että sulavasta ruoasta ei valu nesteitä muiden säilytettävien elintarvikkeiden päälle. Sulaneita tai edes osittain sulaneita ruokia ei saa jäädyttää uudelleen.

15.12 Puupajan tontuilla on lounastauko. Heillä on mukanaan salaattiannokset ja salaatinkastiketta, jotka on säilytetty lämpimässä. Tonttujen mielestä salaatinkastike säilyy lämpimässä.

Vastaus: Väärin

Perustelu: Valmissalaatit ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Esimerkiksi pilkotut tai raastetut kasvikset ja juurekset, liha, kala ja majoneesi ovat usein valmissalaattien valmistusaineita, jotka tulee säilyttää kylmässä.

16.12 Joulumuori pesee kasvikset kraanaveden alla ennen kuin aloittaa ruoanlaiton.

Kysymys Oikein Vastaus: Joulumuori tiesi miten toimitaan. Kasvikset ja hedelmät on ennen ruoanvalmistusta pestävä talousvesi vaatimukset täyttävällä vedellä. Elintarvikehuoneistossa käytössä olevista vesipisteistä on oltava saatavilla talousvesi vaatimukset täyttävää vettä, jota käytetään esivalmisteluissa ja ruoanvalmistuksessa, sekä henkilökunnan käsien pesuun

17.12 Joulumuori pyytää Joulupukkia auttamaan pöydän siistimisessä. Joulupukki laittaa astiat suoraan astianpesukoneeseen huuhtelematta niitä.

Kysymys Väärin

Vastaus: Joulumuorin olisi pitänyt neuvoa Joulupukkia, että ennen kun astiat laitetaan astianpesukoneeseen ne on esi huuhdeltava irtolian poistamiseksi viileällä vedellä, jotta lika irtoaa eikä kiinnity astian pintaan.

 

Ihana joulun odotusta kaikille!

+ Ei kommentteja

Lisää kommentti