Veneretken eväät – Kuuma kuumana ja kylmä kylmänä

Veneretken eväät – Kuuma kuumana ja kylmä kylmänä


Intohimoinen veneilijä tai lajin uusi kokeilija? Eväiden täytyy kuitenkin olla kohdallaan. Veneilijöitä ja veneitä on monenlaisia, joten veneretken eväät tulee suunnitella tottumusten ja puitteiden mukaisesti. Tietysti myös retken pituus vaikuttaa!

Eväitä suunnitellessasi huomioi eväidesi lämpötila. Cool eväs-menu voi vaatia myös lämpöä. Pidä siis kuuma ruoka kuumana ja kylmä kylmänä.

Jos veneesi puitteet sallivat ja kokkailet on board, tarjoile ruoka heti. Silloin se maistuu parhaalta eikä pilaantumisprosessi ehdi lähteä käyntiin. Jäähdytä kuuma ruoka tarvittaessa nopeasti säilytystä varten kylmässä. Älä jätä ruokaa pöydälle jäähtymään.

Huomioi, minkälaiset kylmäsäilytysmahdollisuudet veneelläsi on. Oikean lämpöisessä jääkaapissa (enintään +3–6 °C) kylmäsäilytystä vaativat eväät säilyvät useammankin päivän, kylmälaukussa (muista kylmäkallet!) eväitä voi säilyttää korkeintaan muutaman tunnin ajan. Kylmäsäilytystä vaativat erityisesti liha-, kala- ja maitotuotteet sekä voi ja margariini. Kylmäsäilytystä vaativat tuotteet eivät voi olla tarjolla pitkään.

Jos kylmäsäilytys ei ole mahdollista kannattaa veneeseen varata mukaan säilykkeitä, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, välipalapatukoita ja kuivatuotteita. Viileämpien vesien aikaan avaamattomia ja tiiviitä pakkauksia voi säilyttää paikalla ollessa veden viileydessä. Tähän tarkoitukseen pieni katiska tai rapumerta ovat loistava ratkaisu. Myös juomia saa viilennettyä kätevästi vedessä.:) Muista kuitenkin tarkistaa veden lämpötila ja varmistaa, että pakkaukset on suojattu huolellisesti ja että ne eivät rikkoudu.

Tarkista elintarvikkeiden oikeat säilytyslämpötilat aina pakkausmerkinnöistä. Retkelle valmistautumista varten, lue myös Eviran ohjeistus elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista Eviran sivuilta.

Maukkaita veneretkiä!

+ Ei kommentteja

Lisää kommentti